Koningin Máxima opent gebouw Zuid Performance Factory

Hare Majesteit Koningin Máxima opent 21 juni 2018 gebouw Zuid van de Performance Factory in Enschede. De Performance Factory is gevestigd in een voormalige textielfabriek. Woningcorporatie Domijn heeft in 2011 samen met buurtbewoners, ondernemers en de gemeente Enschede het vervallen fabrieksterrein een nieuwe functie gegeven. Het is nu een werk- en ontmoetingsplek met ruimte voor sport, horeca, kunst, cultuur, ambacht en ondernemerschap.

Twaalf jaar geleden werd het complex van vijf hectare met vier fabrieksgebouwen aangekocht door de woningcorporatie. Gebouw Zuid werd onlangs geheel verbouwd. Dit gebouw met een kenmerkend zaagtanddak dateert uit 1908 en was onderdeel van de Ter Kuile textielfabriek. Bij de verbouwing is rekening gehouden met de geschiedenis van het gebouw en op veel plekken zijn oude elementen weer zichtbaar gemaakt of hergebruikt. Er zijn 25 commerciële en maatschappelijke organisaties gevestigd die naast de eigen doelstellingen ook mensen kansen bieden voor talentontwikkeling en ondernemerschap.

Koningin Máxima krijgt na aankomst een korte film te zien waarin de ondernemers van de Performance Factory zich presenteren. Aansluitend volgt een rondleiding door gebouw Zuid, waarbij onder andere de foodhal en enkele sociale ondernemingen worden bezocht. Na de rondleiding verricht Koningin Máxima de openingshandeling en spreekt met mensen die betrokken zijn bij de Performance Factory.